YX01 Xinyi Natural School 2020

Peter Hasdell, Jze Yi Kuo

Research output: Creative and literary works / consulting reports / case studiesEngineering, architectural, graphic designsAcademic research

Abstract

Xinyi Natural School was instigated by the Lao He Gou Nature Preservation Centre with In-situ Project in collaboration with the local community. This is an on-going community-based development project aiming at integrated social and natural sustainability. The school is located in Xinyi Valley, a natural preservation and former hunting area in Pingwu County, in north-east Sichuan. The primary construction consisted of meeting hall, kitchen and bathroom was completed in winter 2020. Since March 2019, the design team conducted five visits which included on-site asset-mapping workshops and story oral history gathering, presentation of design options and making 1:1 construction tests. The final frame up process involved over 20 villagers. Working towards low-impact construction has meant that over 50% of building materials are collected within 200 meters radius from the site, including 100% of structure and 30% of log wall (in surface area). A tilted roof allows more daylighting for indoor activities; the log wood wall provides better indoor thermal comfort compared with normal brick wall; Toilet waste will be diverted into septic tank for fertilization of nearby farmland. The new constructed space will be operated as a live in natural education base, it will promote and disseminate conservation and preservation knowledge, promote local culture, knowledge and stories and further generate revenue for community.
Original languageEnglish
Size300m2
Publication statusPublished - 4 Apr 2020

Cite this